Råd til knallert eller kaleche?

Bliv godt kørende...

Cykel, segway, scooter, metro, bus eller fodformede. Der er mange måder at komme frem på, og alligevel er det nogle gange nødvendigt med en bil. Men hvad koster det at køre i den? Hvilken forsikring har du brug for, og hvad skal man ellers huske ved bilkøb?

Hvad koster en bil?
Prisen på en bil afhænger af mange ting. For det første er der anskaffelsen, hvor man skal overveje prisen ved billån, leasing og bilens værditab.
 
For det andet er der prisen på den daglige drift, som f.eks. brændstof, bilsyn, forsikring, afgifter, reparationer, parkering og ‘diverse’.
 
Vi hjælper gerne med at regne prisen ud for anskaffelse og drift, men du kan også selv lave et månedsbudget ved at lægge alle udgifter til bilen sammen og dele beløbet ud på 12 måneder.
 
Billån
Et billån skal typisk afdrages over en kortere periode end f.eks. et boliglån, fordi bilen hurtigere mister værdi. Derfor er det vigtigt at overveje, hvor meget du kan betale af pr. måned, og hvor lang tid lånet skal løbe.

Når du kigger på lånetilbud, så husk at kigge på ÅOP (Årlig OmkostningsProcent). Det er den samlede pris for lånet udtrykt i procent pr. år af lånebeløbet. Hold dig fra de lån, som har en høj ÅOP, og gå efter dem, som har den laveste.
 
Leasing
Hvis du leaser en bil, skal du regne med en udbetaling på 10-15% af bilens værdi. Dertil kommer en månedlig leasingydelse, og du skal også selv betale grøn ejerafgift og forsikringer.
Du indgår en aftale om, hvor længe du vil lease bilen, og hvor meget du skal betale i leasingydelse hver måned – afhængig af bilens pris, type og størrelse.

Husk at læse leasingaftalen grundigt igennem, inden du skriver under. Hvis din månedlige ydelse f.eks. er fastsat efter et bestemt kilometertal, kan ekstra kilometer blive dyre. Der kan også være særlige regler for videresalg af bilen, når kontrakten udløber.
 
Værditab
Værditab er en væsentlig udgift ved at have bil. Bilen taber hele tiden værdi, og nyere biler har som regel et procentmæssigt større værditab end ældre biler. En tommelfingerregel siger, at en bil taber mellem 20 og 30% af sin værdi pr. år.

Et eksempel er en 5 år gammel bil købt for 75.000 kr. Vi anslår, at den forringes med 20% om året. Det vil i kroner betyde, at du kan få ca. 38.400 kr. for den, hvis du sælger den 3 år senere. Dermed har bilen mistet 36.600 kr. i værdi.
 

Leder du efter en brugt bil?

Er der pant i bilen?
Det er meget vigtigt at undersøge, om der pant i den bil, du køber. Gæld i en bil følger bilen, så hvis du køber en brugt bil med gæld i, risikerer du at stå med gælden eller at miste bilen helt. Vi hjælper gerne med at undersøge dette.
 
Få bilen efterset
Private bilsælgere og bilforhandlere er for det meste ærlige, men begge steder er der eksempler på, at sandheden kan gradbøjes. Derfor er det smart at få bilen kigget efter af en uvildig fagmand, især hvis den er en ældre model. Du kan for eksempel få det gjort hos FDM, og det koster omtrent 2.200 kr. Det kan godt betale sig, for hvis der findes fejl ved bilen, kan du som regel få dem udbedret for sælgers regning.
 
Hvornår skal bilen synes?
Er din bil over 4 år gammel, skal den til bilsyn hvert andet år. Du får automatisk en indkaldelse fra Færdselsstyrelsen, så du skal ikke selv huske tidspunktet. Ved et bilsyn bliver bilen gennemgået for fejl, der mindsker bilens sikkerhed, og den bliver også tjekket for kulilte og forurening.
6 gode råd, når du køber brugt bil
  • Kig på km-tallet. Har du brug for at køre mange km, så vælg en bil med lavt km-tal.
  • Kig på servicemappen. Hvis bilen er blevet regelmæssigt serviceret, er den garanteret i meget bedre stand, end hvis den aldrig er blevet vedligeholdt.
  • Kig efter rustbeskyttelse. Med rustbeskyttelse har bilen en længere levetid, og du kan ofte få mere for den, når du sælger den.
  • Kig efter bilens indbyggede sikkerhed. Den skal helst have ABS-bremser og airbags.
  • Få bilen undersøgt inden du køber den. Eller forlang garanti på den.
  • Sammenlign priser på internettet og tjek om prisen er rimelig.

Har du styr på bilforsikringen?

Der findes to typer forsikringer til bilejere:
Ansvarsforsikring
Ansvarsforsikringen skal være i orden for at du kan få nummerpladerne til din bil. Den sikrer først og fremmest, at du ikke står med et erstatningskrav, hvis du kører galt i din bil og rammer andre mennesker, deres biler eller ejendele.
Ansvarsforsikring er dyrest for aldersgruppen 18-24 år. Men det spiller også ind på forsikringspræmiens størrelse, hvor gammel bilen er, hvor meget man forventer at køre hvert år, hvor stor bilen er, og hvor mange hestekræfter den har. Jo mindre bil, jo billigere forsikring. Din forsikring afhænger også af, hvor mange års erfaring du har som bilist.
 
Kaskoforsikring
En kaskoforsikring er rigtig god at have, fordi den dækker skader på din egen bil. Hvis din forskærm bliver kvast af en ukendt bilist, mens du holder parkeret, dækker kaskoforsikringen. Den dækker også ved tyveri eller brand.

Det kan ikke altid betale sig at få en kaskoforsikring, specielt hvis din bil er tæt på pensionsalderen eller mindre end 45.-50.000 værd.

Hvis du skal låne penge til din bil, er der til gengæld næsten altid krav om, at bilen er kaskoforsikret.
Forsikring i forældrenes navn?
Det er en rigtig dårlig idé at registrere sin bil i sine forældres navn. For det første er det ulovligt. For det andet skal du til at starte helt forfra med at optjene bonus, når du senere får bil i eget navn.
 
Et godt råd er i stedet at kontakte den bank eller det forsikringsselskab, hvor dine forældres bil er forsikret. Nogle gange kan der være penge at spare, hvis hele familien har alle sine forsikringer samme sted.
 
God bilist – billigere forsikring
En anden måde at skaffe sig billigere forsikringer på, er ved at blive en bedre bilist. Hos kørelærere og på køretekniske anlæg kan du tage kurser i at have kontrol over bilen. Spørg dit forsikringsselskab, hvilke rabatter det udløser hos dem.
 
Du kan spare mange penge ved at få installeret en ‘sort boks’ i din bil, som registrerer hastigheden ved ulykker og belønner sikker kørsel. Flere steder er det gratis at få boksen installeret i forbindelse med, at du tegner bilforsikringen.