Bliv sikker på nettet

It-kriminalitet er et stigende problem, og en aktuel undersøgelse viser, at op mod hver 10. mail i din mailboks kan være et svindelforsøg. Svindlen kan også ramme dig via SMS og telefonopkald, og samtidig finder de it-kriminelle hele tiden på nye metoder, som kan være svære at gennemskue.
 
Læs mere om sikkerhed på internettet herunder, eller læs mere på borger.dk og nets.eu

Anders And lærer børnene om sikkerhed på nettet

Børneulykkesfonden har fået lavet et særligt Anders And blad, som lærer de mindste om sikkerhed på nettet.

Download som PDF

Gode råd til sikkerhed på internettet

Sikker færdsel på nettet

Når du bevæger dig rundt på nettet, er det vigtigt at forberede dig på de sikkerhedsrisici du kan møde på internettet.

Sådan vælger du en god adgangskode

Når du skal vælge en adgangskode til dit NemId eller andre online tjenester, er det vigtigt at vælge et godt password.

Eksempler på online svindel

Phishing

Phishing er en metode, hvor en afsender ved hjælp af en e-mail eller en SMS forsøger at lokke fortrolig information ud af brugerne.

E-mailen eller SMS’en bliver sendt fra en falsk afsender og ser ud til at være fra en myndighed som fx SKAT eller din bank. Tanken er, at du skal indtaste de fortrolige informationer, fx dankortoplysninger, cpr-nummer eller lign. på en hjemmeside, der ligner SKATs eller bankens. Senere vil afsenderen bruge oplysningerne til fx at overføre penge fra din bankkonto.

En anden phishingmetode er at lokke brugerne til at klikke på et link til en hjemmeside. Når man kommer ind på hjemmesiden, bliver der lagt et program på din computer, der kan aflure fortrolige oplysninger

Læs mere på www.nets.dk eller se videoen herunder, for at få yderligere information om phishing.

Har du modtaget e-mails eller SMS, som beder dig om at indtaste eller sende personlige omlysninger, nemid mv.?

Det skal du gøre: Slet beskeden med det samme og klik ikke på eventuelle links i beskeden.

 

Har du allerede indtastet eller sendt personlige omlysninger, nemid mv.?

Det skal du gøre: Spær dit nemid i selvbetjeningen på nemid.nu og kontakt banken på tlf. 9854 1444 eller banken@oeb.dk 

Virus

En computervirus er et lille program, som uden brugerens vidende installerer sig på en computer.

Virus kan fx ødelægge vigtige filer eller gøre computeren langsommere. Virus kan også betyde, at computeren kan blive udnyttet til kriminelle aktiviteter, som lager for ulovlige billeder eller musikfiler. Computeren kan også fjernstyres af andre til at angribe andre computere, systemer og hjemmesider.
 
 
Hvad skal du gøre, hvis din computer bliver inficeret med virus?
Har du har mistanke om at din computer er inficeret med en virus, er det vigtigt, at du hurtigt sørger for at afbryde internetforbindelsen. Herefter bør du rense din computer med et antivirus program.

Spyware & keylogger

Spyware er programmer, som opsamler oplysninger om dine interesser og vaner ud fra din adfærd på internettet, fx hvilke hjemmesider, du besøger, hvilke bannerreklamer, du klikker på, eller hvilke taster du klikker på.

Spyware bliver typisk installeret i det skjulte, hvis du klikker på lokkende tekst, billeder eller uskyldigt udseende dialogbokse. Spyware sender informationerne tilbage til bagmændene, som enten selv bruger oplysningerne eller sælger oplysningerne videre til andre.
 
Keylogger 
En keylogger er en form for spyware, som registrerer, hvilke taster du trykker på. En keylogger kan bruges til at opfange adgangskoder eller personlige oplysninger.
 
 
Har du mistanke om at din computer er inficeret med spyware?
Er du så uheldig allerede at have fået installeret spyware, så skal det fjernes. Det kan være meget svært at afinstallere spyware, da det oftest er skjult dybt i computerens styresystem.
 
I en række tilfælde vil spyware installere sig selv igen, hvis du ikke har fået fjernet alle spor af programmerne. Derfor er det sikrest at anvende særlige programmer, som er beregnet på at fjerne spyware.
   
Mange antivirus programmer kan også rense computeren for spyware.